Recovery boiler inspection – Soodakattiloiden tarkastus ENG-FIN

Our company have more than 20 years experience of boiler inspections.
NDT is our main business and we offer all kind of inspection service.
But boiler inspection is one of biggest area where we operate.
We can offer full inspection service for boiler inspections, do not hesitate to ask our flexible and cost-effective service.

Some important words about wall tube X-ray, especially in recovery boilers!

There is few different ways to do X-ray inspection for boiler wall tube.
Recovery boiler tube must be taken (normally) 100% volumetric inspection.
That means that have few possible option when using x-ray:
1. Two different direction with 90 degrees difference
2. Two different exposure, one for elliptical and one for just tangent area
3. Three different direction and recomment to use isotope
4. Some compination for these
5. (PAUT, not RT-method but quite good option when space and accepted)

Our inspectors and company statement is that best option is to use two different direction and optimize film and radiation angle, distance and position.
Distance have to be at least 780mm (when 3,0mm focus in x-ray) and KV max 195kv.

Taking maximum 2 films per time to avoid overlap and get best balance.

With 3 different direction you can see and get best picture of weld quality, and you can get more information for example size of porosity etc.

In photo you can see some example when we are taking X-ray from recovery boiler wall.

Some companies use and some client for some reason accept that can be taken 3-4 tubes for one exposure in same time. This is little faster but we havent even consider this option because it is definitely not according to standard and requirements and you will miss big part of weld from film.

Soodakattiloiden tarkastus on syytä ottaa tosissaan, varsinkin tulipesän osalta sularäjähdysvaaran vuoksi.

Tulipesän kuntoa seurataan ensisijaisesti visuaalisen tarkastuksen lisäksi PT-tarkastuksilla ja pinnoitteen ja painerungon paksuusmittauksilla.

Seinien uusinnan yhteydessä otetaan 100% volumetrinen tarkastus mikä tarkoittaa käytännössä hitsien RT-kuvausta kahdesta eri suunnasta, TAI vaiheistettua (PAUT) ultraäänitarkastusta.
PAUT tulee jossain kohtaa yleistymään mutta hitaasti johtuen laitteiden rajoituksista koon puolesta standardit/ohjeet myös vähän hankaa vielä vastaan. Hyvä myös muistaa että RTG:llä ja Ultraäänellä pääasiallisten löydättävien vikojen tyyppi on eri, nyrkkisääntönä voisi pitää että Ultraäänellä löytyy paremmin tasomaiset viat kuten liitosviat yms. mutta huonosti huokoset ja ontelot. RTG:llä taas löytyy paremmin tilavuutta omaavat viat kuten nämä huokoset ja ontelot, mutta liitosviat yms. ei välttämättä näy kuvassa jos ei ole ”tilavuutta” säteilyn suunnan mukaisesti.

Meidän firmalla/kokeneella henkilöstöllä on selkeä näkemys tähän, mikä on laadullisesti paras vaihtoehto huomioiden laadun, aikataulun ja vaatimukset.

Oikea/paras tapa on kuvata kahdesta suunnasta pyrkien 90-asteen kulmaan ja optimoiden filmin tasareunan että saa tangenttialueesta mahdollisimman paljon kuvaan. Lisäksi kahdesta suunnasta kuvatessa saadaan hyvä kuva hitsin kokonaislaadusta ja voidaan verrata/arvioida esim. huokosen/ontelon kokoa eri suunnista, ja tehdä järkipäätös kannattaako korjata koska turha hitsaus ei ole koskaan hyväksi.

Kahden suunnan kuvauksessa jokainen hitsi/suunta omalle filmille niin jäljitettävyys säilyy.
Tärkeä huomioida että maksimissaan 2 kuvaa per valotus voi ottaa! Muuten menee filmit päällekkäin tai muuten kärsii kuvan laatu, ei hyvä…

Suomessakin on syystä tai toisesta hyväksytty menetelmä että kuvataan kahdesta suunnasta ellipsiin 3-4 hitsiä kerralla pitkälle filmille. Tämä menetelmä on todella heikkolaatuinen ja vaikea perustella että täyttäisi standardin tai muunkaan perustelun miksi näin tehtäisiin.
On hieman nopeampi ja vähemmän filmejä menee, mutta ei niin merkittävästi että kannattaisi tässä laadun ja vaatimusten suhteen lähteä oikomaan.

Vaihtoehtoinen menetelmä on myös kuvata erikseen elliptinen kuva yhdestä suunnasta, ja toinen kuva kovemmilla arvoilla jossa kuvataan/luokitellaan ainoastaan tangentti-aluetta.

Tämä ihan ok menetelmä varsinkin sellaisiin kattiloihin joissa ei ole eviä (tangenttiputkikattilat, yleensä vanhempaa sarjaa).

Mutta kuten sanottu, meillä selkeä näkemys asiaan!