Standardi yleisesti ihan syystä ohjeistaa (EN) että vain yli 8mm materiaalit voi tarkastaa UT- menetelmällä, koska manuaalinen UT- ei ole paras mahdollinen ohuemmille materiaaleille.
PAUT eli vaiheistetun ultraäänimenetelmän standardin minimi on 6,0mm, ja ohuempaakin voi järkevästi tarkastaa tilaajan ja muiden osapuolten kanssa erikseen sovittaessa.
PAUT kannattaa siis ottaa harkintaan monissa kohteissa, paksummissa ja myös ohuemmissa kohteissa joissa voidaan vaihtoehtoisesti käyttää RTG:n sijaan, niin vältetään turhat säteilytyöt.
Huomioitavaa että ultraääni soveltuu ensisijaisesti parhaiten ferriittisille eli ns. mustille teräksille, mutta kalibrointi/vertailukappaleet ja työohjeet jos löytyy niin myös kirkkaita teräksi voi ultraäänellä tarkastaa.
Kuvassa NDT-level 3 asiantuntija Joni Ruuska ja NDT-trainee Markku Juttula suorittamassa nuohoushöyryputkiston PAUT-tarkastuksia.
Tässä yksi oivallinen kohde RTG:n korvaajaksi. Kattilalaitoksen kerroksissa jos pitäisi hitsit tarkastaa RTG:lle niin joudutaan valotussuunnasta riippuen eristämään lähes koko kattila-alue koska ritilätasot eivät säteilyltä suojaa.
Nyt kun käytetään PAUT – menetelmää niin kaikki muu työskentely voi huoletta jatkua ja tuloksetkin saadaan heti.
Jos tarvetta PAUT- tarkastuksille tai muille NDT-palveluille niin otahan yhteyttä!